logo
Izdanja

Jošuini nasljednici

Izrael, Arapi - Palestina

Dara Janeković / o autoru
Dimenzije: 17x24x3.5cm
Uvez: tvrdi
Težina: 980g
Strana: 504
ISBN: 953-95071-0-3
Cijena: 349kn 279kn
LJETNA PONUDA: 190kn

Dokumentarno prozno djelo o dramatičnim događajima što se već stoljećima smjenjuju na području Srednjeg istoka, djelo koje je posebno aktualno i trajno vrijedno. Potresno svjedočanstvo sukoba što suprotstavlja Izrael, arapske države i velike sile, održava ratno stanje i produžava patnje i stradanja palestinskog naroda koji se bori za pravo na život i svoju domovinu iz koje je protjeran!

Autorica ove knjige Dara Janeković, bila je više puta i na prvim linijama arapsko-izraelske fronte, a za vrijeme šestodnevnog rata 1967. godine - na osobni prijedlog - i u samom Izraelu. Kao vrsna spisateljica i iskusna fotoreporterka, riječju, slikama, a i kartama, majstorski je prikazala i sa svih strana osvijetlila kompleksne probleme Srednjeg istoka, područja izvanredno bogatog naftom, tim krvotokom industrijske civilizacije zbog kojeg su velike sile, a posebno Britanija i SAD, već više od stoljeća, oružjem i ratovima prisutne u tom dijelu svijeta...

Posebnu i izuzetnu vrijednost ove knjige čini kronologija značajnih dogadaja vezanih za Srednji istok i monoteističke religije, od dalekog razdoblja, 18 stoljeća prije nove ere, do najnovijeg doba. Nigdje u suvremenoj političkoj publicistici i literaturi nije moguce naći sve te podatke kao u kronologiji ove knjige, koju je izradila autorica marljivim istraživanjima.

U ovoj knjizi, logicno i nenametljivo, prikazana je i historijski uvjetovana uloga predsjednika Tita i ex-Jugoslavije u borbi za mir na Srednjem istoku. Knjiga "Jošuini nasljednici" protkana je s više od stotinu devedeset izuzetno vrijednih, unikatnih i tematskih fotografija, te više karata.

Više ......pdf
I ova, sedma knjiga Dare Janeković, pisana je živim i tečnim jezikom, dokumentarnom prozom, pa se čita u jednom dahu. Namijenjena je kako najširem krugu čitatelja tako i studentima, novinarima i stručnjacima koji prate zbivanja na tom području i u svijetu uopće. Ukratko, to je i naučno popularna knjiga pisana za svakoga, za veoma široku čitalacku publiku, od srednjoškolaca do akademski obrazovanih intelektualaca.
.

Naša dokumentarno-politička literatura u cjelini dobiva i ovom knjigom Dare Janeković: "Jošuini nasljednici - Izrael, Arapi, Palestina, odličan, poučan, suvremen i moderno pisan, dokumentarno-prozni izvrstan tekst.

-iz recenzija-

Crni as i dvije grlice

Dara Janeković / o autoru

 


Dimenzije: 17x24x5cm
Uvez: tvrdi
Težina: 1980g
Strana: 872
ISBN: 953-99391-0-0
Cijena: 480kn 384kn
LJETNA PONUDA: 230kn

Nakon vrlo zapaženih knjiga: "Veliki mir. tada bi zavladao svijetom", putopisi i zapisi iz Kine; "Jošuini nasljednici - Izrael, Arapi, Palestina"; "Kad mora uzavriju" - izbor putopisa, reportaža i eseja iz zemalja raznih kontinenata; "Deveto nebo" - putopisi i zapisi iz Kine; "Susreti s poviješću - razgovori s najeminentnijim državnicima druge polovine dvadesetog stoljeća - čuvena novinarka, spisateljica i fotoreporterka Dara Janeković napisala je i objavila, u vlastitoj nakladi, dosad najopsežnije, a po svemu sudeći i najvrednije njezino djelo: "Crni as i dvije grlice".

Ovu svoju najnoviju knjigu, pisanu dokumentarnom prozom, a protkanu izuzetnim fotografijama, Dara Janeković posvetila je: "Pravim i dobrim ljudima, onima koji se bore protiv tiranije siromaštva, protiv mržnje i nasilja, rata i čovjekovih patnji, protiv dioba prema rasnoj, nacionalnoj, vjerskoj ili bilo kojoj drugoj pripadnosti."

U ovoj knjizi Dara Janeković pokušava, medu ostalim, odgonetnuti i balkanske, naše, hajdučije, antihistorijske fenomene i svjetske igre oko nas, sa željom da svatko među nama pronađe "svoje kučkine sinove".

Više ......pdf
Ovo je od početka do kraja antiratna knjiga, krik protiv rata uopće, tekstovi trajno vrijedni kao svjedočanstvo jednog vremena. Veoma čitko pisana dokumentarna proza, kao što su to i sve dosadašnje knjige Dare Janeković, i ova će njezina knjiga zacijelo naći svoje mjesto u svim bibliotekama, a bit će od posebne vrijednosti svakom onom koga pobliže zanima svijet u kojem živimo, a kojim vladaju zločini i kriminalci.
-iz rezenzija-